Is het nu tijd om aandelen te kopen?


De vraag is natuurlijk altijd wanneer je aandelen te gaan kopen? Een goede belegging is tegenwoordig wel investeren in aandelen. Je moet natuurlijk zorgen dat je dit op een goede manier doet. Daar helpen we je graag bij.

Wanneer je aandelen kopen?

Het jaar 2020 was een vreemd jaar, ook voor bedrijven met aandelen. Vele aandelen zijn enorm in waarde gedaald. Maar 2021 dan? Wanneer in 2021 aandelen kopen? Voor heel veel aandelen is het nu het moment om aandelen te gaan kopen. Vooral onze top 20 Nederlandse aandelen raden wij aan te kopen. Wij doen dit het liefst bij DEGIRO.

2020 een lastig jaar voor beleggers

Het is een wild jaar voor beleggers. Nadat de S&P 500 in februari 2020 een hoogtepunt bereikte, daalde de marktindex in iets meer dan 30 dagen met 34%. Maar opportunistische beleggers die tijdens deze recessie aandelen kochten, werden ruimschoots beloond. De marktindex herstelde zich van het dieptepunt van de markt in maart met meer dan 40%, wat goed was voor een groot deel van het brutale verliesvermogen dat eerder dit jaar werd geleden.

Maar hoe zit het met investeerders die nog wat geld over hebben? Is het nu een goed moment om te investeren? Of is het al te laat?

2021: ga ervoor!

Met de goede berichten die 2021 ons te beiden heeft zeggen wij: Nu aandelen kopen! Veel aandelen staan laag genoteerd. Maar ze horen wel bij de Nederlandse top bedrijfen. Zij hebben allen de crisis overleefd. Ze zullen naar onze mening hier alleen sterker uit komen. Wij kopen onze aandelen bij DEGIRO, voor ons de beste broker van Nederland. Belangrijk om te zeggen is dat wij onze aandelen kopen voor de lange termijn.

Profiteren van kunstmatige intelligentie

Het coronavirus verandert de wereld waarin we leven voor altijd. De digitalisering van de wereld is niet te stoppen en maakt momenteel een enorme versnelling door. Je kan beleggingen identificeren die in 2020 en de komende jaren enorm profiteren van deze megatrend.

Is de onzekerheid groot?

Hoewel het onmogelijk is om te weten waar de aandelen in de nabije toekomst naartoe gaan, is één ding duidelijk: het economische klimaat blijft onzeker. Men zou kunnen stellen dat bedrijven momenteel een enorme instabiliteit ervaren. Lockdowns en sociale afstand hebben de handel in veel industrieën aanzienlijk beïnvloed. Volgens de laatste kennis van Yelp is nu meer dan de helft van de bedrijven die tijdelijk werden gesloten na het uitbreken van de COVID 19-uitbraak, permanent gesloten.

Dus geen aandelen kopen?

Het is op zijn zachtst gezegd een sombere situatie. Ondertussen zijn de onderhandelingen over een tweede door de overheid gesponsord stimuleringspakket om bedrijven, scholen en burgers te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden, vertraagd. Tegen deze achtergrond lijken aandelen voor sommige beleggers te riskant.

Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat lage rentes en een mogelijk tweede stimuleringspakket de voorwaarden scheppen voor een sterke bullmarkt als het goed gaat.

Het scala aan mogelijke economische resultaten is enorm. Onzekerheid lijkt in deze ongekende tijden de belangrijkste constante te zijn en ook de vooruitzichten voor aandelen zijn onduidelijk.

Waarom u nu juist wel aandelen kopen!

Betekent dit alles dat beleggers de aandelenmarkt moeten vermijden en hun geld in kas moeten houden? Helemaal niet.

Onzekerheid is niets nieuws voor investeerders. Men zou kunnen stellen dat het altijd onduidelijk is hoe de aandelenmarkt zich op korte termijn zal ontwikkelen. Zelfs de beroemde investeerder Warren Buffett zei bijvoorbeeld dat hij “geen tijd kan besteden aan aandelen” en dat hij niemand kent die dat wel kan. Er zijn simpelweg te veel onbekende factoren die het beleggerssentiment beïnvloeden.

BBP

In de loop van de tijd is het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) gestaag gestegen, zij het met incidentele krimpperioden, voordat het opnieuw een steile opwaartse trend begon. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Zo is de Dow Jones Industrial Average de afgelopen 100 jaar met bijna 11.000% gestegen en heeft de beursindex een zware depressie, wereldoorlogen en recessies overleefd. Alleen al in de afgelopen vijf jaar is de Dow Jones met 50% gestegen – inclusief het turbulente jaar 2020, waarin de Dow Jones begin dit jaar nog steeds ongeveer 10% onder de hoogtepunten zit.

Aandelen kopen

Wat betekent dat voor jou en je geld? Zolang u contant geld heeft en u bent bereid om voor de lange termijn geïnvesteerd te blijven, is de kans groot dat het kopen van aandelen vandaag de dag rijkdom zal creëren in de komende vijf tot tien jaar.

Maar geloof me niet op mijn woord. Let op de voorzitter van Berkshire Hathaway, Warren Buffett, die een fortuin verdiende op de beurs. Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders van Berkshire, die plaatsvond toen de aandelen kelderden, zei Buffett dat hij nog steeds gelooft dat het voor beleggers gunstig om kwaliteitsbedrijven te kopen. ‘Ik denk dat je te maken hebt met iets dat fundamenteel voordelig is als je aandelen bezit’, zei het Oracle van Omaha. ‘Ik wed voor de rest van mijn leven op Amerika en ik hoop dat mijn opvolgers bij Berkshire dat ook zullen doen.

Optimisme

Deze optimistische kijk op aandelen betekent niet dat beleggers in de tussentijd geen plotselinge neergang zullen meemaken. Morgen kan er van alles gebeuren met aandelen. Van tijd tot tijd kunnen aandelen tot 50% dalen. Maar de Amerikaanse economie is in het verleden veerkrachtig geweest – en zal dat waarschijnlijk nog een keer doen. Wanneer aandelen kopen? En open je eigen gratis beleggingsrekening.

Bron: The Motley Fool

Recent Content