Dividend Beleggen


Een populaire manier om een mooi rendement te halen is dividend beleggen. Je gaat hierbij op zoek naar ondernemingen waarbij een relatief hoog rendement wordt uitgegeven. Maar het kan ook makkelijker, namelijk met ETF’s. Deze manier van beleggen levert altijd een mooi rendement op, door de koppeling van alle sterken punten van belangrijke Europese bedrijven.

Wat is dividend?

Grote bedrijven geven een deel van hun winst aan de aandeelhouders. Heb je dus aandelen van een bedrijf dat dividend uitdeelt, krijg je meestal elk kwartaal of jaar je dividend uitbetaald. Het kan ook per maand. Hier komen de ETF’s om de hoek kijken. Je kan dus gewoon aandelen kopen van een bedrijf. Je rendement haal je uit het feit dat de aandelen meer waard worden, maar ook ook een periodieke uitkering uit de winst: dividend beleggen!

ETF: wel of niet herinvesteren

Wil je graag dividend beleggen in ETF’s dan moet je opletten of de ETF dividend wel of niet het divdidend automatisch herbelegd. Natuurlijk is het opnieuw gebruiken van je dividend in je aandeel niet verkeerd, want het zorgt voor extra samengestelde rente. Daarom zijn er vele beleggers die wel dividend beleggen, maar deze winst niet zelf houden, maar herinvesteren.

Wat is dividend beleggen met ETF’s?

Laten we eerst even vertellen wat ETF’s zijn. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Het is geen aandeel, maar heeft wel dezelfde flexibiliteit. Het woord Fund wordt gebruikt omdat het dezelfde spreiding biedt als een beleggingsfonds. Dus erg flexibel en een goede spreiding, en dat kan allemaal tegen lage kosten.

Geen aandelen, maar de index ‘kopen’

Dividend beleggen met ETF’s gaat eigenlijk om in te schatten hoe een bepaalde index gaat lopen. Dus bijvoorbeeld de AEX index. Dezee bestaat uit allerlei aandelen en obligaties en geeft weer hoe de beurs in Nederland gaat. Als je dus belegt in ETF’s hoef je niet alle individuele aandelen uit de index te kopen, maar koop je eigenlijk het pakket. Het is dus maar 1 transactie, waarna je dividend uit deze manier van beleggen kan halen.

Dividend beleggen: de theorie

De beste broker in Nederland is DeGiro. Bij deze goedkope broker kan je het best de ETF’s kopen, zodat de kosten zo laag mogelijk blijven. In principe kan je de ETF’s overal kopen. Het is een eenvoudige manier van beleggen, bovendien is alles erg duidelijk. Als de index stijgt, dan stijgt het dividend van de aandelen. Toch moet je wel weten waar je precies voor kiest. Wij laten de volgens ons de beste manier zien, wat het hoogste rendement in de praktijk oplevert.

De AEX: Dividend ontvangen van de Nederlandse dividendaandelen

Als je net begint met beleggen, is onze tip om eerst voor de AEX index te gaan. Natuurlijk moet je het gevoel hebben dat de AEX gaat stijgen, want op deze manier stijgen jouw ETF’s ook. Als je alleen aandelen zou kopen zou je misschien kijken naar deze met een hoog dividend. Maar toch hoeft dit niet het beste aandeel te zijn. Want de dividendaandelen die juist een groeiend dividend hebben zijn steeds interessanter. Daarom zijn de onderstaande dividendaandelen die bij de AEX horen ook zeer belangrijk geweest.

Welke sectoren zijn belangrijk voor dividend beleggen?

Als je op zoek gaat naar beleggingen met veel dividend over de lange termijn, dan zijn twee punten essentieel:

 1. De bedrijven moeten winst maken die ze kunnen verdelen over de aandeelhouders, want anders kan er geen dividend worden uitgeleerd
 2. De winst moet dan niet aan andere doelen worden besteed, dus de dividendhouders zijn belangrijk voor het bedrijf.

Dit betekent in de praktijk dat bedrijven die investeren in groei, niet geschikt zijn. De sectoren die wel interessant zijn, zijn meestal stabiele, gevestigde bedrijven die horen bij het bankwezen, olie, telecom, vastgoed en utliteitsbedrijven.

Nederlandse dividendaandelen

Belangrijk punt: de dividendbelasting

Als je dividend ontvangt van jouw ETF’s of bijvoorbeeld de losse aandelen zoals hieronder genoemd, betaal jezelf geen dividendbelasting. Het bedrijf dat het dividend uitdeelt houdt een stuk in (15%) dat dividend belasting is. Dus wat je krijgt mag je gewoon houden. Je kan zelf nog een deel terugkrijgen van de belastingdienst.

De beste Nederlandse aandelen voor dividend beleggen

Hieronder een selectie van bekende Nederlandse dividendaandelen met hun dividendpercentage.

 • ABN Amro dividend = 8,7%

Dividend ABN AMRO
Dividend ABN AMRO
Koers ABN AMRO
Koers ABN AMRO
 • Unibail-Rodamco-Westfield dividend = 7,8%

Dividend Unibail-Rodamco-Westfield
Dividend Unibail-Rodamco-Westfield
Koers Unibail-Rodamco-Westfield
Koers Unibail-Rodamco-Westfield

 

 • Aegon dividend = 7,89%

Dividend Aegon
Dividend Aegon
Koers Aegon
Koers Aegon

 

 • ING dividend = 6,3%

Dividend ING
Dividend ING
Koers ING
Koers ING

 

 • Randstad dividend = 6,3%

Dividend Randstad
Dividend Randstad
Koers Randstad
Koers Randstad
 • Shell dividend = 6,2%

Shell dividend
Shell dividend
Koers Shell
Koers Shell

 

Op zoek naar de beste dividend ETF’s

In onzekere tijden zoekt de belegger naar veiligheid. Als er een recessie drijgt, dan leveren de stabiele bedrijven het meeste rendement op. Hier hoort ook de dividendrendement bij. Een dividend ETF is mooi gespreid en zijn wat betreft de kosten ( de beste ETF’s rekenen jaarlijks tussen de 0,32% en 0,65% aan kosten) ook de slimste manier van beleggen. Wij laten hieronder zien hoe je bijvoorbeeld een dividend ETF met Europese aandelen kan kopen die verhandeld worden op de Euronext Amsterdam.

iShares euro dividend (IDVY)

Een aandelen pakket van 35 Europese bedrijven. Ze komen uit verschillende sectoren en dus meerdere landen. Ze hebben gemiddeld een jaarlijkse dividend uitkering van 4,4%. Bij deze manier van dividend beleggen krijg je per kwartaal uitbetaald. Bij onze broker DeGiro kun je goedkoop deze ETF kopen:

 1. Maak een account aan bij DeGiro
 2. Inloggen met de ontvangen link in je e-mail
 3. Aankopen van ETF’s: Quick order, IDVY, prijs per ETF

Dividend beleggen in de praktijk

Beleggers van de oude stempel kiezen vaak aandelen met een behoorlijke dividenduitkering. De belangrijkste reden is, dat dividenden de belegger van een geregeld inkomen voorzien. Koersstijgingen, hoe mooi ook, kunnen van de ene op de andere dag verdampen. Bovendien verhogen dividenden het totale beleggingsresultaat (koersstijging plus dividendrendement).

Bedrijven hebben er ook baat bij

Bedrijven op hun beurt keerden graag dividend uit om beleggers aan zich te binden. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw gingen aandelenkoersen maar heel geleidelijk omhoog. Dividenduitkeringen waren daarom hoog. Tot de genoemde jaren tachtig bedroeg de uitkering gemiddeld 55% van de winst om daarna terug te zakken tot 35%. Dat was voor een groot deel te wijten aan de belegger zelf. Die kreeg meer en meer belangstelling voor koerswinst.

De trouwe belegger belonen

Na de crisis van 2000-2002 is de belangstelling voor het dividend weer teruggekeerd en sinds de crisis van 2008 staat het weer in het brandpunt van de belangstelling. De reden is duidelijk. Jarenlang kwamen koersen amper of niet van hun plaats. Wilde de belegger toch rendement behalen, dan was dividend de enige optie. Het was trouwens voor bedrijven ook weer de enige mogelijkheid om de trouwe belegger te belonen.

Vijf trends, waarvan u moet weten

Een beginnende belegger, die op zoek is naar dividendaandelen, doet er goed aan om zich goed te oriënteren, want ook hier bevinden zich de nodige beren en valkuilen op de weg.

 1. Verstandige dividendbeleggers hebben een voorkeur voor bedrijven die decennia lang dividend hebben uitgekeerd. De reden voor deze voorkeur is duidelijk. Deze bedrijven kunnen bogen op een beproefd businessmodel. De kans op negatieve verrassingen is daarom kleiner. Een enkel bedrijf kan zelfs bogen op een dividendgeschiedenis van meer dan 100 jaar. De Bank van Montreal kent zelfs een geschiedenis die terug gaat tot 1829.
 2. Het zal menig belegger, die zweert bij koersstijgingen, verbazen dat juist het dividend de solide basis vormt voor de vermogensopbouw. Tussen 1910 en 2010 zorgden dividenduitkering en groei van het dividend voor 90% van het totale rendement voor beleggers. Op de lange termijn is dividend dus te verkiezen.
 3. Maar tijd is niet de enige doorslaggevende factor. Er is nog een tweede. Beleggers letten er ook op of bedrijven hun uitkering jaar in jaar uit verhogen. Dat zijn er maar een handjevol en staan bekend onder de naam Dividend Aristocrats. Bedrijven, die tot dit eliteclubje behoren, hebben hun dividend minimaal 25 jaar op rij verhoogd. De onbetwiste kampioen in dit opzicht is de Amerikaanse fabrikant Diebold die maar liefst 60 jaar op rij zijn uitkering verhoogd heeft.
 4. De slimme belegger weet ook, dat het niet altijd verstandig is om een keuze te maken op basis van verwacht dividendrendement. Daar kan men zich lelijk aan branden, zo wijst onderzoek over een periode van 60 jaar uit. Het blijkt dat er dan verliezen kunnen optreden tot wel 40%. In voorkomende gevallen bleek het hoge dividendrendement een gebrek aan strategie bij de betreffende bedrijven te moeten verdoezelen, waardoor de koersen van aandelen tuimelden.
 5. De dividenduitkering was 100 jaar geleden veel hoger dan aan het begin van deze eeuw. Dat kunt u aflezen aan onderstaande figuur. Daar staat echter tegenover dat koersstijgingen van aandelen in die dagen nog amper voorkwam. Dat kwam zo weinig voor, dat inspelen op een mogelijke koersstijging beschouwd werd als een vorm van gokken.

 

De mythen over dividendsaandelen

Er wordt wel eens gesteld dat aandelen met het hoogste dividendrendement de beste zijn. Hoewel dit jaar met de Daimler-aandelen dividendrendementen van 6,4 procent werden behaald, realiseerden kleinere bedrijven zoals Telefonica Deutschland zelfs meer dan 10 procent. Maar dit ging gepaard met hoge risico’s en dienovereenkomstig scherpe koersverliezen. De prijs van Daimler staat bijvoorbeeld op de laagste stand in vijf jaar. Dit geldt ook voor veel andere dividendkoningen. Een garantie voor goede en stabiele bedrijven is een hoog dividendrendement op geen enkele manier.

Stabiel en veilig

Een andere mythe is dat dividendaandelen stabiel en veilig zijn. Hoewel dividendaandelen worden beschouwd als waardeconserverende beleggingen, dragen ook zij risico’s. En er zijn nogal wat voorbeelden van bedrijven die hun dividenden drastisch hebben moeten verlagen en tegelijk een dramatisch koersverlies hebben geleden. Het meest recente en waarschijnlijk meest prominente voorbeeld is General Electric.

Koers of winst

Daarnaast wordt wel eens gesteld dat alleen het bedrag van het dividend van belang is. De pure focus op het dividend is misleidend, koerswinst is ook van belang. De werktuigbouwkundige Hermle betaalt bijvoorbeeld een dividend van 15,05 euro per preferent aandeel. Maar de koers is binnen een jaar met 25 procent gekelderd, van 400 naar 300 euro. Ondanks het hoge dividend verloren aandeelhouders uiteindelijk geld.

Dividend beleggen kan stabiliteit brengen

Volgens de studie hebben Europese bedrijven herhaaldelijk aangetoond bijzonder dividendvriendelijk te zijn in een internationale vergelijking. Hun gemiddelde dividendrendement bedroeg ongeveer 3,7% in de markt. Daarentegen had 60% van de staatsobligaties in de eurozone een negatief nominaal rendement. Dividend beleggen biedt natuurlijk niet 100% zekerheid.

Volgens de experts

Maar met het oog op de kansen en risico’s voor beleggers, zegt Hans-Jörg Naumer, directeur Global Capital Markets & Thematic Research en auteur van de studie: “Als alternatief voor het missen van rente, kunnen dividenden de rekening van een belegger op drie manieren stabiliseren: als een reguliere bron van inkomsten, als een indicator voor één robuust bedrijfsmodel en voor diversificatie van de portefeuille. ”

In de meeste Europese regio’s is het dividendrendement aanzienlijk hoger dan dat van 10-jaars staatsobligaties. (Bron: Allianz GI)

Het volledige verslag van de studie kan worden gevonden hier .

Bron: investrends.ch

Hoe nu verder?

Dividend beleggen kan een zeer mooi en zeker rendement opleveren. Maar wat moet je vandaag de dag doen als je dividendbelegger bent? Het ene na het andere bedrijf schort immers het dividend op.

Voor wie het dividend een aanvulling is op zijn inkomen, is het het misschien verstandig om zijn portfolio te herschikken. Liever geen aandelen van bedrijven met hoge schulden of van bedrijven die financiële steun krijgen van de overheid. In beide gevallen kan het dividend weleens voor heel lang opgeschort blijven.

Recent Content