Aandelen Ordina


In onze top 10 Nederlandse aandelen horen de aandelen Ordina. Een zeer stabiel ICT bedrijf, die het afgelopen jaar een enorme groei heeft doorgemaakt. En wij denken dat ze gewoon hiermee doorgaan. Daarom raden wij de aandelen van Ordina in 2021 aan. Maar er zijn nog veel meer redenen, lees daarom dit artikel.

Hoe goed is het aandeel Ordina?

Als je in onderstaande grafiek kijkt zie je de prachtige stijging van het aandeel Ordina in 2020. Natuurlijk is ook dit aandeel geraakt door de Corona Crisis in maart 2020. Maar daarna zie je gelijk hoe sterk dit aandeel van Ordina wel niet is. Het aandeel kopen tussen de 3,00 en 3,50 euro in 2021 is wat ons betreft een goede keus. Wij kopen wel altijd aandelen voor de lange termijn.

Ordina aandelen

Waar kan je Ordina aandelen kopen?

Wij hebben een beleggingsrekening bij DEGIRO. Deze kan iedereen openen en daarmee kan je makkelijk en goedkoop Ordina aandelen kopen. Geen ingewikkelde derivaten of CFD, en ook niet moeilijk doen met short gaan of zo. Je kan je Ordina aandelen kopen door een beleggingsrekening te openen bij DEGIRO en dan kan je direct een marktorder plaatsen. Dit is letterlijk in 1 minuut gedaan.

Waar kan je het best met de Ordina aandelen beleggen?

Het is net alleen belangrijk om de juiste aandelen te vinden, maar ook zeker bij welke broker je gaat beleggen. Wij doen al onze beleggingen bij DEGIRO. Dit doen we omdat dit een betrouwbare broker in Nederland is. Je kan op een zeer eenvoudige en duidelijke manier de aandelen die je wil kopen.

Waarom kiezen wij voor DEGIRO?

 • DEGIRO is in 2019 beoordeeld als de beste broker door de Financial Times
 • DEGIRO behoort tot de beste brokers van Europa volgens onze bescheiden mening
 • Volgens de site van DEGIRO zijn de tarieven tot 80% goedkoper dan bij andere brokers (klik hier voor de vergelijking)
 • DEGIRO staat onder supervisie van de DNB en wordt gereguleerd door het AFM
 • FlatexDEGIRO group heeft meer dan 1 miljoen actieve beleggers
 • Ongekend lage tarieven: voor de primaire beursen €2,00 + 0,03% (met een maximum van €30,00)
 • DEGIRO trackers core selection en DEGIRO core selection investment funds zijn gratis → DEGIRO heeft een selectie van 200 commission-free ETFs (zie lijst)
 • Bij DEGIRO krijgt u toegang tot meer dan 50 beurzen, verspreid over 30 landen. Beleg op bijvoorbeeld Euronext, Xetra, Nasdaq of NYSE. Nu met gratis realtime koersen op o.a. Euronext.
 • Ook beleggen mogelijk voor een aanvullend pensioen
 • Leer beleggen met de beleggersacademie
 • Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Ordina aandelen als uitblinker

Een uitblinker op de Nederlandse beurs van 2020 was het bedrijf Ordina. De koersen van aandelen Ordina schoten als een raket omhoog, Dat terwijl de beurs op veel vlakken grote klappen kreeg in het afgelopen jaar. Wat maakt de aandelen Ordina speciaal ten opzichte van de anderen? Wat doet Ordina precies? En nog belangrijker, zit er nog steeds groei en winst in de aandelen Ordina? Hierbij kijken we naar het bedrijf en wat ze precies doen, de omzet en winst die daarmee wordt behaald, en natuurlijk ook de zaken die iets zeggen over het sentiment dat op de beurs over dit bedrijf heerst. Is de toekomst van Ordina en de aandelen Ordina een veilige belegging? Niemand die het ooit voor honderd procent zeker weet en in de toekomst kan kijken. Hier volgt een uitgebreide analyse.

Wat is Ordina voor een bedrijf?

De mensen van Ordina zijn bedenkers, bouwers en beheerders van technologische systemen. Kortom ze zorgen voor het ontwerp, advies, ontwikkeling en beheer van informatiesystemen. In Nederland zijn ze de marktleider op het gebied van ICT dienstverlening. Met 2.650 mensen is Ordina een onafhankelijke ICT dienstverlener, voornamelijk voor financiële dienstverleners, industrie, zorg en overheid. Wat houdt dit dan precies in? Simpel gezegd bedenkt, bouwt en beheerd Ordina IT systemen die een voorsprong bieden aan hun klanten. Zij willen met hun klanten werken aan een wereld die duurzaam is. Zij zijn hierdoor altijd op zoek naar innovatie oplossingen. Kortom het slimme jongetje in de klas die ‘outside off the box denkt’. Van belang is dus voor Ordina om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden op technologisch en ICT gebied. Daarnaast probeert Ordina ook goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op de markten. Een doelstelling van Ordina is daarom dat ze klanten willen helpen veranderingen in hun business voor te zijn. Ordina behaalde in 2019 een omzet van maar liefst 372 miljoen euro. Het bedrijf Ordina werkt ten slotte Ordina werkt op projectbasis, op basis van detachering en outsourcing.

De diensten van Ordina

Ordina is de grootste IT dienstverlener van de Benelux. In het scala aan diensten die Ordina levert vind je:

 • Intelligente datagegeven organisaties creëren
 • Digitale acceleratie
 • Business platforms
 • Cybersecurity & Compliance

Een goede mix van moderne en vooruitstrevende diensten.

Waar komt Ordina vandaan?

Ordina is opgericht in 1973. Ordina was oorspronkelijk een dochteronderneming van de Franse bank; Société Génerale. In 1985 werd het bedrijf Ordina verzelfstandigd door een management buy-out. Het hoofdkantoor van Ordina is gevestigd in Nieuwegein, maar Ordina heeft vestigingen in:

 • Nieuwegein
 • Groningen
 • Eindhoven
 • Amsterdam
 • Mechelen(België)
 • Gent(België)
 • Lummen(België)
 • Namen (België)
 • Windhof (Luxemburg)

Ordina koos ervoor om zelfstandig en lokaal te blijven zodat ze dichter bij de lokale markt, en klanten stonden. Hierdoor heeft Ordina zijn waarde bewezen. Waar vele concurrenten internationaal gingen opereren stonden ze verder van de markt en daarmee hun klanten af. Daar is echter niet mee gezegd dat Ordina geen ambities heeft en heeft gehad. Ordina is namelijk de grootse onafhankelijke ICT dienstverlener in de Benelux. De grote vraag voor de toekomst blijft dus dan wel; hoe kan Ordina groeien naar andere gebieden zonder haar positie op de lokale markt prijs te geven.

Ordina en duurzaamheid

Ordina is naast een lokale dienstverlener ook een bedrijf dat zich inzet op duurzaamheid. Door zich te richten op duurzaamheid en ontwikkeling speelt Ordina in op de eisen die tegenwoordig aan ondernemingen wordt gesteld. Ook voor de houdbaarheid in de toekomst is dit voor Ordina belangrijk. Onderwerpen en thema’s waar Ordina zich sterk voor maakt zijn onder andere:

 • Diversiteit en inclusiviteit
 • Excellente dienstverlening
 • Innovatie en digitale transformatie
 • Directe en indirecte impact op het milieu
 • Rendementsontwikkeling

De aandelen Ordina

In 1987 kreeg Ordina een beursnotering op het Damrak. Ordina staat genoteerd aan NYSE Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de Smallcap Index (AScX). Ordina behoorde in 2020 tot de beste aandelen van het Damrak. Ultimo 2019 bedraagt het aantal uitstaande aandelen Ordina 93,3 miljoen stuks. Onder druk van de Coronacrisis proberen bedrijven en overheden via technologische ontwikkelingen thuiswerken en digitale systemen op te waarderen. Dit is positief nieuws voor Ordina aandelen. Eind januari 2016 stond de koers van Ordina aandelen op 0,977. Eind januari 2021 stond de koers op 3,000. Een behoorlijk spectaculaire stijging die waarschijnlijk nog niet klaar is. Het is dus niet erg vreemd dat deze aandelen bij de meest succesvolle van het Damrak behoren. De waarde van een aandeel Ordina is zo gewaardeerd dat speculeren in dit aandeel lucratief kan zijn. Maar niet zonder risico. De netto kaspositie van Ordina bedraagt ongeveer 40,3 miljoen euro.

Dividend op de aandelen Ordina, zelfs in coronatijd

Als echte beleggers zijn mensen vaak geïnteresseerd in het dividend dat het bedrijf jaarlijks uitkeert. Ordina heeft een goed doorzichtig dividend beleid. Jaarlijks keert Ordina tussen de veertig en zestig procent van de nettowinst uit. Dit is afhankelijk van de cashpositie van het moment, of de te verwachten cashpositie. In 2019 bedroeg het dividend per aandeel 0,10 euro. Eigenlijk alle zaken van de balans over de afgelopen vijf jaar zijn positief te noemen. Ordina keert oorspronkelijk ook een winstuitkering. In 2020 werd echter deze winstuitkering door de onzekerheden van de coronacrisis geschrapt. Door de enorme koerswinsten zijn veel meningen van analisten verdeeld. Sommige menen dat het te laat is om in te stappen op de stijging van het aandeel. Anderen (verreweg de meesten blijven koopadviezen afgeven voor aandelen Ordina.

Toekomst van Ordina

Ordina heeft sinds haar oprichting in 1973 een langzame maar zekere stijging laten zien. Wat zegt dat over de toekomst? De vraag van bedrijven en overheden aan Ordina om hun systemen op te waarderen en te beheren ziet er rooskleurig uit. Juist door de problemen die andere bedrijven ondervinden in het op afstand effectief werken zorgt voor vele positieve aankoopadviezen op de beurs. Daarnaast staat de techniek nooit stil. Zeker niet in de ICT wereld. Nieuwe mogelijkheden zullen er zeker in de toekomst ontwikkelen. Aandelen Ordina zijn daarmee relatief veilig. Daarnaast is Ordina een succes in de Benelux. Juist omdat ze verstand hebben van de lokale markten en alle spelers op de markt kennen. De vraag blijft dan alleen nog maar of en hoe Ordina deze specialiteiten kan inzetten in andere groeimarkten. Ten slotte heeft Ordina sinds 1 januari van 2021 een nieuwe financieel directeur afkomstig uit de eigen gelederen. Niet alleen de Financieel directeur is per januari 2021 vervangen ook de CEO is vanaf januari 2021 Joost de Bruin. Deze CEO is ook afkomstig uit de eigen gelederen. Joost de Bruin was de voormalig directeur Digital. We zullen zien wat dat betekend voor de toekomstige waarde van het aandeel.

Valkuilen voor aandelen Ordina

Een valkuil voor aandelen Ordina zijn de verwachtingen over het bedrijf. In hoeverre zijn de verwachtingen van Ordina te sterk overgewaardeerd in de markt onder druk van de huidige problemen van bedrijven. Hoe lang kan Ordina de portefeuille vol houden en in hoeverre proberen bedrijven de oplossingen van Ordina aan te schaffen als een crisis langer duurt?

Een overzicht van aandelen Ordina

Wij hebben wel de aandelen Ordina gekocht. Wij hebben 6 goede redenen om dit WEL te doen:

 1. Ordina aandelen zitten in de lift omhoog
 2. Er zien veel positieve aankoopadviezen
 3. Ordina is sterk op lokaal niveau (Benelux)
 4. Ordina is scherp op alle technologische ontwikkelingen
 5. Ordina keert een jaarlijks dividend uit van 40% tot 60% van de nettowinst
 6. De valkuilen van aandelen Ordina zijn voornamelijk gelegen in de overspannen verwachtingen en de mogelijkheden voor groei

Ondanks de relatief hogere koers van aandelen Ordina blijven de koopadviezen van adviseurs gehandhaafd. Dit geeft de positieve stemming weer over de verwachtingen voor de toekomst.

Ordina overnamekandidaat

Ordina staat al enige jaren te boek als gunstig. Met een constante winst en een relatief lage waarde van de aandelen Ordina is het goed mogelijk dat Ordina overgenomen of ingelijfd wordt. Zeker door de goede cijfers na de economische crisis was Ordina populair bij buitenlandse investeerders. Tot nu toe echter is er het nooit van gekomen deels door grote aandeelhouders van Ordina, maar tevens blijft Ordina het liefst lokaal en betrokken bij de klanten in plaats van plaats te nemen in de wereldwijde concurrerende markt van ICT bedrijven.

Koop nu jouw aandelen Ordina

Ordina is de marktleider in Nederland op het gebied van ICT dienstverlening. Ze zijn hierin onafhankelijk. Het grote voordeel van deze marktleider is dat ze lokaal geïnvesteerd hebben en goed op de hoogte zijn van technologische ontwikkelingen. Mede hierdoor steeg de waarde van aandelen Ordina in 2020 spectaculair. Voor beleggers is Ordina een redelijk veilige aankoop. Het bedrijf voert een overzichtelijke 40% tot 60% dividend uitkeringsbeleid. Genoeg redenen om tot koop van de aandelen Ordina over te gaan.

Recent Content