Aandelen AKZO Nobel


Een zeer interessant Nederlands aandeel is het AkzoNobel aandeel. De aandelen van AKZO Nobel zijn zeer geliefd, omdat het een erg mooi rendement kan opleveren.

Aandelen AKZO Nobel

Bij AKZO Nobel praten we over een van de grootste ondernemingen van ons land. Het bedrijf is een producent van verf en coatings, maar heeft in zijn geschiedenis ook uitstapjes gemaakt in andere type producten. In het begin van 2020 had het bedrijf wereldwijd 33.800 werknemers in dienst. Het bedrijf is genoteerd aan de Amsterdams effectenbeurs en maakt deel uit van de AEX. Dat betekent dat de onderneming op de die effectenbeurs tot de 25 bedrijven behoort met de grootste marktkapitalisatie. Het voordeel in de praktijk is, dat de aandelen van bedrijven in de AEX vrij vlot verhandelbaar zijn, dat het bedrijf regelmatig in het nieuws verschijnt en door relatief veel analisten wordt gevolgd.

De koers van AKZO Nobel

Zoals je hieronder aan de grafiek kan zien is het aandeel AkzoNobel een sterk aandeel. In een periode van 5 jaar is het aandeel van 60 euro naar 90 euro gegaan. Natuurlijk hebben we de corona dip gehad. Maar ons Akzo Nobel aandeel heeft zich heel snel hersteld. Dit laat zien hoe een sterk bedrijf het is. In 2021 is het aandeel van AKZO Nobel volgens een goede en stabiele investering.

Koers AKZO Nobel

Koop nu de aandelen van jouw keuze

Overweeg je om aandelen AKZO Nobel aan te schaffen, dan kan dit artikel je wellicht helpen. We beginnen met de geschiedenis van het bedrijf, waar je een boek over vol kan schrijven. We lichten er een aantal momenten uit. Uiteraard gaan we in op AKZO Nobel nu, de bedrijfsstructuur, de merken, de concurrentie en de financiële prestaties.

Waar kan je AkzoNobel aandelen kopen?

Wij hebben een beleggingsrekening bij DEGIRO. Deze kan iedereen openen en daarmee kan je makkelijk en goedkoop AKZO Nobel aandelen kopen. Geen ingewikkelde derivaten of CFD, en ook niet moeilijk doen met short gaan of zo. Je kan je AKZO Nobel aandelen kopen door een beleggingsrekening te openen bij DEGIRO en dan kan je direct een marktorder plaatsen. Dit is letterlijk in 1 minuut gedaan.

Waar kan je het best met de AkzoNobel aandelen beleggen?

Het is net alleen belangrijk om de juiste aandelen te vinden, maar ook zeker bij welke broker je gaat beleggen. Wij doen al onze beleggingen bij DEGIRO. Dit doen we omdat dit een betrouwbare broker in Nederland is. Je kan op een zeer eenvoudige en duidelijke manier de aandelen die je wil kopen.

Waarom kiezen wij voor DEGIRO?

 • DEGIRO is in 2019 beoordeeld als de beste broker door de Financial Times
 • DEGIRO behoort tot de beste brokers van Europa volgens onze bescheiden mening
 • Volgens de site van DEGIRO zijn de tarieven tot 80% goedkoper dan bij andere brokers (klik hier voor de vergelijking)
 • DEGIRO staat onder supervisie van de DNB en wordt gereguleerd door het AFM
 • FlatexDEGIRO group heeft meer dan 1 miljoen actieve beleggers
 • Ongekend lage tarieven: voor de primaire beursen €2,00 + 0,03% (met een maximum van €30,00)
 • DEGIRO trackers core selection en DEGIRO core selection investment funds zijn gratis → DEGIRO heeft een selectie van 200 commission-free ETFs (zie lijst)
 • Bij DEGIRO krijgt u toegang tot meer dan 50 beurzen, verspreid over 30 landen. Beleg op bijvoorbeeld Euronext, Xetra, Nasdaq of NYSE. Nu met gratis realtime koersen op o.a. Euronext.
 • Ook beleggen mogelijk voor een aanvullend pensioen
 • Leer beleggen met de beleggersacademie
 • Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

De geschiedenis van Akzo Nobel

We behandelen niet de geschiedenis van de bedrijven, die AKZO Nobel in de loop van de jaren heeft overgenomen. De naam AKZO Nobel bestaat sinds 1994 toen het toenmalige AKZO het Zweedse Nobel Industries overnam. Eigenlijk heeft AKZO Nobel een ‘voorouder’ die nog ouder is, maar wij beginnen hier met Sikkens, de oudste Nederlandse voorloper. Dat bedrijf begon in 1792 in Groningen met de productie van verven. Later verhuisde het bedrijf naar Sassenheim. Diverse fusies volgden. Het is een tamelijk lange lijst, maar het bedrijf bestaat dan ook meer dan twee eeuwen. Voor de naam van elk bedrijf staat het jaar van oprichting.

 • 1911 : Enka
 • 1926 : NV Internationale Spinpot Exploitatie Maatschappij
 • 1887 : Zwanenberg
 • 1923 : Organon (werd afgestoten in 2007)
 • 1838 : Kortman & Schulte, Noury & van der Lande
 • 1961 : Duyvis
 • 1835 : Koninklijke Zwavelzuurfabrieken
 • 1792 : Bemberg
 • 1899 : Vereinigte Glanzstoff Fabriken
 • 1918 : Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie
 • 1900 : Nederlandsche Cocaïnefabriek
 • 1968 : Chefaro (werd afgestoten in 2001)
 • 1920 : Ceta-Bever
 • 1899 : Talens (werd afgestoten 1991)

Vanaf 1962

In 1962 fuseerden de Sikkens Groep en Koninklijke Zout Ketjen (KZK). In 1967 ontstaat Koninklijke Zout Organon uit een fusie met Koninklijke Zwanenberg Organon. Het AKZO concern ontstond uit een fusie in 1969 van Koninklijke Zout Organon en de Algemene Kunstzijde Unie (AKU). Het was voor Nederlandse standaards een zeer groot concern. Op een gegeven moment wilde het bedrijf zich specialiseren als farmaceut, maar toch werden later coatings (verf) de kernactiviteit. Toen werd het concern gesplitst in AKZO Nobel en Organon BioSciences dat zich met geneesmiddelen ging bezighouden. Het bedrijf was zo min of meer weer terug bij waar Sikkens ooit mee begon. Dat is bijvoorbeeld anders dan bij Philips, die met medische apparatuur een nieuwe kant is opgegaan. AKZO Nobel werd toen een van werelds grootste producenten van coatings. In 2007 nam AKZO Nobel ICI over. In 2008 werd de naam AKZO Nobel veranderd in AkzoNobel en kwam er een nieuw logo.

PPG Industries

In 2012 werden in Noord-Amerika de decoratieve verf-activiteiten van de hand gedaan aan PPG Industries. Daardoor kwam de focus wat meer op Europa te liggen. In 2016 kocht AKZO Nobel het deel van BASF, dat zich bezighield met industrial coatings. In 2017 wilde PPG Industries AKZO Nobel overnemen. Hun aanbod werd echter door AKZO Nobel afgewezen. Het bedrijf moet echter wel in 2018 de chemietak verkopen.  Van twee investeringsmaatschappijen werd 10,1 miljard euro ervoor ontvangen. Dat werd netto 7,5 miljard euro en dat bedrag werd aan de aandeelhouders uitgekeerd. Op dat moment was het dus goed om aandelen in AKZO Nobel te hebben.

Hoe werkt de bedrijfsstructuur van Akzo Nobel?

Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. AKZO Nobel heeft 2.500 medewerkers in Nederland, verdeeld over 7 locaties. Buiten Amsterdam zijn dat Ammerzoden, Arnhem, Barendrecht, Groot-Ammers, Sassenheim en Wapenveld. Het bedrijf heeft nationale organisaties in diverse landen, die in die landen de activiteiten coördineren en de belangen behartigen. AKZO Nobel Nederland bezit een eigen directie en RvC. De producten van AKZO Nobel worden ingedeeld in de volgende twee groepen:

 • Decoratieve verven
 • Performance Coatings

De koers van de aandelen AKZO Nobel hangt dus ook af van hoe de wereldmarkt voor de producten uit die groepen zich ontwikkelt.

Decoratieve verven

De groep decoratieve verven heeft de volgende onderverdeling:

 • South East and Southern Asia & Middle East
 • China & North Asia
 • North West Europe
 • Eastern and Southern Europe & Africa
 • Latin America

AKZO Nobel is een wereldleider in decoratieve verven. Deze groep was in 2019 verantwoordelijk voor ongeveer 40% van zijn totale omzet.

Performance Coatings

De groep Performance coatings is opgedeeld in zogenoemde strategic market units (SMU’s):

 • Specialty Coatings – voor onder meer jachten, lucht- en ruimtevaart, automobiel en consumentenelektronica
 • Vehicle Refinishes – autolakken
 • Wood Coatings
 • Metal Coatings
 • Powder Coatings
 • Marine Coatings
 • Protective Coatings

De merken

AKZO Nobel heeft veel merken. Als decoratieve verven voor consumenten biedt het bedrijf Polycell, Molto, Polyfilla, Flexa, Alabastine, CetaBever, Hammerite, Sikkens, Levis, Dulux, Astral, Cuprinol en Herbol. De merken van decoratieve verven voor professionele schilders zijn Polyfilla Pro, Astral, Cetabever, Corolys, Dulux, Flexa, Herbolux, International Yacht Paints, Julien, Levis, Sikkens, Supralux, Trimetal, Bruguer, Procolor, Hammerite, Sikkens, Herbol, Crafco en Meesterhand. Tenslotte zijn de performance coating merken International, Sikkens, Lesonal, Dynacoat, AeroWave, AeroDur, AwlGrip, TP95, Coil Coatings, Chartek, Ceilcote, Awlfair, Intertherm en Interchar. In Nederland produceert AKZO Nobel onder de volgende merken: Flexa, Alabastine, Sikkens en International. De sterkte van de merken is naast de productiekosten bepalend voor de mogelijke marges en dus de winst. En de koers van aandelen AKZO Nobel hangen weer in grote mate af van de winst die het bedrijf maakt

Met wie concureert Akzo Nobel?

De zeer gefragmenteerde wereldverfmarkt is zo’n 120 milard dollar groot. Er zijn drie grote spelers, daarnaast enkele middelgrote fabrikanten en tenslotte duizenden kleine verfproducenten. AKZO Nobel is na een overname die Sherwin-Williams in 2016 deed, afgezakt naar de derde plaats. Een andere en grotere Amerikaanse concurrent is PPG, die we al eerder in dit artikel tegenkwamen. AKZO Nobel wordt wel genoemd als kandidaat om de Amerikaanse concurrent Axalta over te nemen. Maar meer dan dat is het niet. De marges van de twee genoemde concurrenten zouden hoger zijn, maar het bedrijf geeft aan daar hard aan te werken. Zoals eerder is aangegeven, zijn marges belangrijk voor de koers van de aandelen AKZO Nobel.

Recent nieuws

De Telegraaf meldde op 18 januari j.l., dat AKZO Nobel een bod heeft gedaan op Tikkurila een Finse verfmaker. Dat bevestigt de focus op Europa. Ze ondervinden daarbij concurrentie van PPG. Het is dit soort nieuws dat je als aandeelhouder zou moeten volgen, want alleen nieuws als dit kan al invloed hebben op de aandelenkoers.

Sleutelmarkten

AKZO Nobel noemt op hun website vier sleutelmarkten, waarop het bedrijf zich richt. Dus aan de ene kant hebben we het over de productgroepen en aan de andere kant over de markten. Daar zou je een tabel van kunnen maken, met bijvoorbeeld in de vakken de merken voor een specifieke combinatie. De sleutelmarkten zijn:

 • Industrial
 • Consumer goods
 • Transportation
 • Buildings and infrastructure

Als die markten dus groeien, kan de omzet groeien. En omzetgroei is belangrijk voor de koers van de aandelen AKZO Nobel.

Omzet en winst

De omzet in miljarden euro’s en winst in miljoenen euro’s waren in de afgelopen jaren:

 • 2016: 14,20 resp. 970
 • 2017: 9,61 resp. 832 (omzetdaling vanwege verkoop van chemietak)
 • 2018: 9,26 rep. 6674 (eenmalige winststijging door de opbrengst van de verkoop van de chemietak)
 • 2019: 9,28 resp. 539

De jaarcijfers van 2020 waren bij het schrijven van dit artikel nog niet bekend. De koers van de aandelen AKZO Nobel is sterk gerelateerd aan de omzet- en winstcijfers.

Koersontwikkeling

In 2016 schommelde de koers van de aandelen AKZO Nobel rond de € 50. In 2017 ging die richting € 70, maar bleef daar wel onder. De verkoop van de chemietak deed de aandelenkoers dus goed. In 2018 veranderde de koers niet echt tot aan het einde van dat jaar. Toen eindigde de koers op ruim € 60. Eind 2019 kwam de koers zelfs boven de € 90. In 2020 kwam een flinke COVID dip, maar aan het eind van vorig jaar zat de koers toch alweer niet ver onder de € 90. Dit jaar schommelt de koers van de aandelen AKZO Nobel tot nu, 18 januari, rond de € 90.

Koop nu jouw AkzoNobel aandelen

Het AkzoNobel aandeel is een mooie investering voor de toekomst. Wij kopen aandelen voor de lange termijn, daar is ons advies ook op gericht. Natuurlijk is het maar een advies, want met beleggen kan je geen garanties geven, ook wij niet.

Recent Content